Lángos - a Hungarikumok között
A Hungarikum Bizottság döntött arról, hogy a sokak által szívesen fogyasztott lángos is bekerül a hungarikumok közé.
Nagy István, agrárminiszter tájékoztatása szerint az egyik új hungarikum a székelykapu, a másik magyar különlegesség a lángos. A miniszter szerint ennek a hagyománya a kenyérsütés tradíciójával szorosan összefügg és igazi magyar specialitásnak számít.
A lángos kezdetben a kenyértészta dagasztóteknőből kikapart maradékából, vagy a tészta lecsípett darabjából készült. A lángost eleinte kemencében sütötték, majd zsírban, amit később az olaj váltott fel. A tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós. Hagyományosan a lángost reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztják, mára az édes és sós feltétek legkülönbözőbb fajtáiból választhatunk. A kenyértészta szerte a világban sokféle helyi specialitásnak alapja, ezeknek az ételeknek nagy szerepe van a helyi ízek közvetítésében, turisztikai jelentőségük mellett országimázs formáló jelentőségük is van. Mindennek jó példája a lángos, ami a kiváló hazai tejföllel kiegészülve igazi magyar specialitásnak számít.